Psoriasis

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som utvecklas på grundval av ärftlig predisposition under påverkan av olika faktorer, vars huvudsakliga stress är. ”Run” psoriasis kan vara infektionssjukdomar, hormonella störningar, fetma, alkoholmissbruk, rökning, vissa mediciner. Under de senaste åren har det skett en relativ ökning av antalet patienter med psoriasis. Denna sjukdom har spridit sig till alla hörn av världen. Oftast utvecklas denna dermatos i åldern 10-25 år, men idag finns det kända fall av denna sjukdom hos barn 4-7 månader. Både kvinnor och män lider av psoriasis, men män är 60-65% mer troliga. Bland barn ses sjukdomen huvudsakligen hos tjejer.

Psoriasis är en vanlig sjukdom som försämrar livskvaliteten för hundratusentals människor, och om det inte behandlas i tid, är det möjligt att förlora arbetskraften. Enligt statistiken finns det i europeiska länder mellan 2 och 5% av patienterna med psoriasis. Om vi ​​pratar om symtomen på sjukdomen, ska du omedelbart kontakta en läkare när plack uppträder på huden i form av röda utblåsta fläckar täckta med torra vita eller silvervågar. De förekommer oftast på armbågar och knän, men utslag kan vara på någon del av kroppen: hårbotten, händerna, naglarna och ansiktet. I vissa fall klipper plackorna. Stark exfoliering av döda hudceller liknar mjäll. Det finns blåsor på palmer och fötter, smärtsamma sprickor i huden.

Denna sjukdom kan inte bara påverka huden. I 30-40% påverkar psoriasisen naglarna: de deformeras och exfolieras. 15-20% av personer med psoriasis har stor risk att utveckla inflammatoriska skador i lederna – psoriasisartrit, vilket kan orsaka funktionshinder.

Psoriasis, dess egenskaper, orsaker och symtom

Hittills kan ingen forskare säkert svara på frågan varför denna sjukdom uppträder. Det finns flera teorier, men ingen av dem kan förklara alla funktioner i patologins utseende. Den mest populära är hypotesen att autoimmuna processer spelar en stor roll i utvecklingen av psoriasis.

Mekanismen för utveckling av sjukdomen är inte heller helt klar. Ett faktum är emellertid otvivelaktigt: med psoriasis störs de strukturella och funktionella egenskaperna hos det övre lagret av hudceller (epidermier). Vanligtvis uppdateras cellerna i detta lager efter en månad. För psoriasis, för orsaker som inte är helt tydliga, accelereras denna process flera gånger. Celler överlever inte på ytan av huden, och som ett resultat förekommer psoriasisplakor som är typiska för sjukdomen. De kan vara placerade på olika delar av kroppen. Samtidigt förstör man inte bara en persons utseende, utan också gör sig känd av svår klåda.

En typ av psoriasis åtföljd av plack är den vanligaste formen av sjukdomen. Förutom plackpsoriasis, även kallad vulgär, finns det flera andra typer av sjukdomar:

  • erytematösa,
  • pustulös,
  • drop formad
  • psoriasis erythroderma.

I vissa fall kan sjukdomen påverka naglarna och till och med lederna. Behandlingar för olika typer av psoriasis är emellertid mycket lika.

Sjukdomen finns hos människor oftast i ung ålder. Andelen som upplever psoriasis i barndomen eller i åldern är liten.

Även om kvalificerad behandling utförs, gäller den fortfarande inte för snabba processer. Ibland kan sjukdomen ta en långvarig kurs. Ibland är det lättnad, och symptomen går bort. Det verkar som att patienten återhämtade sig. Men i själva verket är det inte. Det finns helt enkelt en eftergift – en period då sjukdomen återkommer. Men remission avbryts oftast av en annan förvärring.

Medicinsk vetenskap vet ännu inte de metoder som hjälper patienterna att helt och hållet bli av med sjukdomen. Därför är målet med behandling att lindra obehagliga symptom, förlänga perioder av eftergift och förhindra komplikationer – sjukdomar i naglarna och lederna, generaliserad hudpatologi.

Sjukdomen överförs inte genom kontakt, de kan inte infekteras. Psoriasis, eller snarare tendensen till dess utveckling, kan bara vara ärftlig. Om en av föräldrarna har psoriasis är risken att utveckla den hos ett barn cirka 15%. Om båda föräldrarna har psoriasis är risken att ärva det upp till 40%.

Allvarlig psoriasis ökar risken för samtidig hjärt- och kärlsjukdomar. Denna sjukdom påverkar också väsentligt den socio-psykologiska sfären i livet. Patienter med psoriasis lider ofta av en begränsad miljö på jobbet, hemma och på fritiden.

När förändringar sker på huden, söker vissa personer självmedicin med folkmedicin, hjälp av läkare, vilket bara leder till allvarliga komplikationer. Modern medicin vet inte sättet att radikalt bota psoriasis. Men nu har sjukdomsmekanismen varit mycket väl studerad, och det gör det möjligt att behandla psoriasis i olika steg och uppnå bra resultat.

Behandlingen av psoriasis är ganska komplex och lång och med tanke på den eventuella utvecklingen av ledskador i senare skeden är det nödvändigt att omedelbart söka hjälp från kvalificerade specialister. Moderna metoder inkluderar fototerapi, balneoterapi, hemosorption, plasmaferes, immunobiologisk terapi.

Den komplexa behandlingen av psoriasis innefattar en spa-behandling. Bakirovo är sanatoriet där psoriasis behandlas. Detta är en modern kurort där du kan koppla av och förbättra din hälsa. Behandlingen av psoriasis i sanatoriet utförs i form av utnämning av högmineraliserat vatten av typen ”Matsesta” och de nyaste metoderna, vilket möjliggör långsammare sjukdomsförlopp och uppnår långsiktig eftergift.